19th Ave New York, NY 95822, USA

V ŠTEVILKAH

V ŠTEVILKAH

Številke, ki niso samo številke, ampak SO NAŠA ŽIVLJENJA!

Ali uganeš, kaj prikazuje spodnja grafika? Črna figurica je nekdo, ki ga ni več med nami. Je nekdo, ki je bil/a žrtev še ene prometne nesreče, ki se je zgodila na naših cestah. V lanskem letu lahko v desnem grafu vidimo, da je bilo leto zgodovinskega zapisa, saj je bilo najmanj umrlih v prometnih nesrečah. Za to lahko krivimo seveda situacijo kornoavirus, ki nas je doletel in nas za skoraj leto dni zaklenil na varno.

Če bi torej primerjali število umrlih in poškodovanih na število prevoženih kilometrov, lahko z gotovostjo trdimo, da je bilo leto 2020 z vidika prometne varnosti slabše kot leta poprej. A dejstvo, da je bil lanski december prvi mesec v zgodovini samostojne Slovenije, ko ni bila zabeležena nobena smrtna žrtev zaradi prometne nesreče, nas vseeno navdaja z optimizmom.

KAJ NE SODI ZA VOLAN?

Mobilni telefon?

NE!

Alkoholno stanje?

NE!

SE TI MUDI?

NE!

VARNOSTNI PAS JE IN!

Pripni pas in pripni svoje življenje! Zavedajmo se, da bi bile pri marsikateri prometni nesreči posledice blažje, če bi si vozniki vzeli nekaj sekund časa in poskrbeli za svojo varnost. Predvsem to velja na uporabo varnostnega pasu, saj se že vrsto let delež tistih, ki so umrli in ob tem niso uporabljali varnostnega pasu, giblje okoli trideset odstotkov. To pa je veliko, se ti ne zdi?

PEŠEC PREČKA CESTIŠČE

Bodimo pozorni tudi na pešce, ki so ravno tako udeleženci v prometu. In enako velja za pešca. Ko si na cesti, nisi sam.

ČELADA, TVOJE DRUGO ŽIVLJENJE!

Med motoristi je bilo v 2020 kar nekaj prometnih nesreč, kjer vozniki niso uporabljali zaščitne čelade. Najbolj zaskrbljujoč je podatek, da nihče izmed šestih voznikov mopedov, ki so izgubili življenje, ni uporabljal zaščitne čelade.
 Zavaruj svojo glavo!

Ali veš?

Vrsto let je veljalo, da so mladi udeleženci tisti, ki spadajo med najbolj rizične skupine. Pregled povprečne starosti povzročiteljev prometnih nesreč nakazuje, da delo z mladimi, kamor spada tudi dodatno usposabljanje za voznike začetnike, že kaže učinke. Povprečna starost povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je 45,9 leta, povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami 46,5 leta in povprečna starost povzročiteljev vseh prometnih nesreč 44 let.

facebook-logo-1

Copyright 2021© All rights Reserved.  Izdelava spletnih strani Proevent+